NELSON MANDELA

Africanisation-Decolonisation Indaba 2024

PROGRAMME

Hosted by the Africanisation-Decolonisation Working Group (ADWG) and the Transdisciplinary Institute for Mandela Studies (TIMS) in collaboration with the University Faculties as part of the University's Africanisation-Decolonisation Programme (AfDeP).

7-8 MARCH 2024

OCEAN SCIENCES CAMPUS

The #FeesMustFall movement reintroduced decolonisation into South African higher education, sparking transformative discussions. Mandela University's 2017 name change and Vision 2030 Strategy, envisioning a 'dynamic African university,' prompt questions: What does decolonisation look like at Mandela? How does it align with Mandela's social figure? These queries extend to the Africanisation imperative. The Africanisation-Decolonisation Indaba invites collective exploration of these issues, urging us to imagine a decolonised and Africanised Mandela Institutional Identity. The two-day indaba will celebrate the various forms and expressions of Africanisation and decolonisation work currently underway at Mandela University.

For more information on the Africanisation-Decolonisation Indaba, follow this <u>link</u>. Please note that sessions during the Indaba will be recorded for the purposes of archiving and for broader circulation on online platforms to share the conversations more widely.







PROGRAMME

- Please find the Concept Note and Invitation for Contributions here.
- Bios and abstracts of our presenters and contributors are available <u>here</u> and <u>here</u>, and more information about the Indaba and the Africanisation-Decolonisation Project can be found <u>here</u>.
- To **RSVP** for in-person attendance please click <u>here</u> and fill in the form.
- To **register for online attendance** via Zoom, please click <u>here to register for Day 1</u> and <u>here to register for Day 2</u>.

*Images and artwork presented on the cover page form part of the Exhibition element of the Indaba. Work is provided and presented by Mandela's Visual and Performing Arts (VAPA).

DAY 1 | THURSDAY, 7 MARCH 2024

OCEAN SCIENCES CAMPUS CONFERENCE CENTRE

[Zoom link: click <u>here</u>]

Time	Allocation	Event	Person
08h00 – 08h30	30 min	Registration & tea	All
08h30 – 08h45	15 min	Framing Africanisation- Decolonisation through a Mandela Lens	Transdisciplinary Institute for Mandela Studies (TIMS) video
08h45-09h00	15 min	Welcome & Scene Setting	André Keet

INSTITUTIONAL PANEL 1 | Main Conference Room

Africanisation and Decolonisation through a Mandela Lens:

Toward a Dynamic, African University

Facilitator: Nobubele Phuza

	09h00-10h00	45 min	Facilitated Conversation	<u>Panellists</u> - Sibongile Muthwa
		15 mins	Facilitated Discussion	- Muki Moeng - Luthando Jack - Yiva Makrwede
	10h00-10h30	30 min	Tea break	All

AFRICANISATION-DECOLONISATION

HURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024



FACULTY SESSION 1

ESSION 1 | Main Conf Facilitator: Lwandile Msimanga

Main Conference Room

10h30-11h00	30 min	BUSINESS & ECONOMIC SCIENCES 'Is it Possible to Put Africa Back into Education in an Al-Driven World?'	<u>Contributors</u> - Asanda Fotoyi - Grant Freedman - Michelle Mey
11h00-11h30	30 mins: 15 mins presentation & 15 mins discussion	SCIENCE 'Texts and Praxis in the Imagination of a Decolonial Natural Sciences and Resource Management Education'	Panel facilitatorZenixole TshentuDebbie du PreezContributorsMusa KhapayiSamalesu MayondeQinisani QwabeRhoda MalgasGeorge SekonyaNadine Strydom
11h30-12h00	30 mins	HUMANITIES 'The Centrality of Africanisation and Decolonisation in the Revitalisation of the Humanities: reflecting on the last 5 years' 'Politics of Language, Knowledge and Power in Africa' [CvdM] 'The African literary archive and its contribution to the diversification of the canon' [VK] 'African Womanhood Gendered Histories' [SJ] 'Decolonising Visual Arts' [RC] Decolonisation and Africanisation of engagement practices in university' [DD]	<u>Contributors</u> - Chanel van der Merwe - Vusi Kumalo - Simran Juglal - Rachel Collett - Denver Davids
12h00-12h30	30 mins	Facilitated discussion	All
12h30-13h45	60 min	Lunch	All

AFRICANISATION-DECOLONISATION INDABA THURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024

PTO



FACULTY SESSION 2 | Main Conference Room

Facilitator: Bothwell Manyonga

13h45-14h15	30 mins	ENGINEERING, BUILT ENVIRONMENT AND TECHNOLOGY 'Reimagining the Engineering, Built Environment and Technology Educational Landscape: An exploration of pathways to Africanisation and decolonisation within EBET, to promote a more inclusive and contextually relevant academic environment'	Facilitator - Darelle van Greunen Contributors - Darelle van Greunen - Magda Minguzzi - Ané Meyer - Lucy Vosloo Video 1: Africanisation of the use of Technology in a Post-Colonial Context. Video 2: Lessons on the Built Environment from the First Nations.
14h15-14h45	30 mins	EDUCATION 'Decolonization and Africanization. What does this mean in a Faculty of Education'	<u>Panel Facilitator</u> - Shervani Pillay
14h45-15h00	15 mins	Facilitated discussion	All
15h00-15h15	15 mins	Tea break	All

FACULTY SESSION 3 | Main Conference Room

Facilitator: Debbie du Preez

15h15-15h45	30 mins	LAW 'Decolonising Business Entities Law' [LC] Decolonising and Africanising Legal Education with the Focus on Employability of Students [MW]	Panel Facilitator - Thanduxolo Qotoyi <u>Contributors</u> - Lindi Coetzee - Marc Welgemoed
15h45-16h15	30 mins	HEALTH SCIENCES 'Africanisation-Decolonisation – Opportunities and strategies at the Faculty of Health Sciences' 'Indigenous vegetables and nutritional benefits' [ZM] 'An exploration of traditional foods and molecular medicine' [SN] 'Indigenous knowledge systems and healthcare' [YA]	Panel Facilitator - Wilbert Sibanda <u>Contributors</u> - Zitandile Mfono - Savania Nagiah - Yaseen Alley
16h15-16h30	15 mins	Facilitated discussion	All
16h30-16h45	15 mins	Closing Remarks	André Keet

AFRICANISATION-DECOLONISATION INDABA THURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024



DAY 2 | FRIDAY, 8 MARCH 2024

OCEAN SCIENCES CAMPUS CONFERENCE CENTRE

[Zoom link: click <u>here</u>]

Time	Allocation	Event	Person
08h00 – 08h30	30 min	Registration & tea	All
08h30 – 08h40	10 min	Welcome & Scene Setting	André Keet

TIMS | Main Conference Room

The Transdisciplinary Institute for Mandela Studies (TIMS),

a Decolonisation Project

Facilitator: Sonya Leurquain-Steyn

08h40-09h30	35 min	TIMS, a Decolonisation Project	<u>Contributors:</u> - Crain Soudien - Norman Duncan - Verne Harris
	15 min	Facilitated discussion	All

PARALLEL STUDENT PANELS

Student Panel 1 | Main Conference Room

Facilitator: Keneilwe Natu

09h30-10h30	30 min	Student contributions	 Dumisani Booysen Black Lawyers Association Student Chapter Abdul Aleem Yusuff French Society Sisipho Patesi SRC Deputy President
	30 min	Facilitated discussion	All
10h30-10h45	15 min	Tea break	All

AFRICANISATION-DECOLONISATION NDABA HURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024

PTO



Student Panel 2 | Breakaway Room 3

Facilitator: Sinethezekile Mpanza

09h30-10h30	30 min	Student contributions	Panellists- Mmakgosi Thlabadira Black Lawyers Association Student Chapter- Luzuko Mbumbulwana SCISA- Lisakhanya Daniels Business and Economics Sciences SRC Faculty Representative
	30 min	Facilitated discussion	All
10h30-10h45	15 min	Tea break	All

INSTITUTIONAL PANEL 2 | Main Conference Room

Decolonisation and Africanisation in Institutional Practice Facilitator: Vuyo Bongela

10h45-11h45	45 min	Facilitated conversation	Panellists - Edgar de Koker - Nandipha Sishuba - Sizwe Nyenyiso - Nosiphiwo Delubom
	15 min	Facilitated discussion	All

PANEL PARALLEL SESSION 1 | Main Conference Room

Curriculum

Facilitator: Bothwell Manyonga

11h45-12h00	15 min	'Transformative Constitutionalism as a Gateway to Africanisation and Decolonisation in Higher Education'	- Molefhi Phorego Public Law
12h00-12h15	15 min	'Reconceptualising the Financial Planning Curriculum'	- Jasmine Kinsman Business Management
12h15-12h30	15 min	'Uvimba: Creating an Indigenous Knowledge based Sexual Concepts Repository through Intracultural Communication in South African rural secondary schools'	- Ayanda Simayi Education
12h30-13h15	45 min	Facilitated discussion	All
13h15-14h00	45 min	Lunch break	All



PANEL PARALLEL SESSION 2 | Breakaway Room 1

Disciplines and Fields of Knowledge Facilitator: Lwandile Msimanga

11h45-12h00	15 min	"Dem European Teachings in My African School": Unpacking Coloniality and Eurocentric Hegemony in African Education Through Burna Boy's Monsters You Made'	- Sakhile Phiri and Savo Heleta Business and Economics/Department of Development Studies
12h00-12h15	15 min	'Reconstituting the 'Founding Fathers' of Humanities: A Black Radical Decolonial Turn'	- Masixole Booi CHERTL (Rhodes); Mandela Uni Alumnus
12h15-12h30	15 min	'Critical Social Work Studies in South Africa: Prospects and Challenges'	- Veonna Goliath Social Work
12h30-13h15	45 min	Facilitated discussion	All
13h15-14h00	45 min	Lunch break	All

PANEL PARALLEL SESSION 3 | Breakaway Room 2

Knowledge and Place

Facilitator: Jenny du Preez

11h45-12h00	15 min	"International students': an existing disconnect between African students in the university space and its impacts on Africanisation'	- Adelaide Karomo Transformation Office; Public Law
12h00-12h15	15 min	'A return to the Source: Ontological regressive veneration of the past? Or an epistemic charge for the future?'	- Osabuohien Clifford Uwuoruya Humanities; Engagement Office
12h15-12h30	15 min	'Decolonising Academia: Knowledge Co-creation with the First Indigenous People of Southern Africa'	- Magda Minguzzi Architecture
12h30-12h45	15 min	'Impediments towards the advancement of the decolonisation agenda in African higher education: Lessons from the East African experience'	- Bheki Mngomezulu CANRAD
12h45-13h15	30 min	Facilitated discussion	All
13h15-14h00	45 min	Lunch break	All

AFRICANISATION-DECOLONISATION INDABA THURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024



PANEL PARALLEL SESSION 4a | Breakaway Room 3

Decolonisation and Africa's Independence

Facilitator: Sonya Leurquain-Steyn

11h45-12h30	45 min	Panel Discussion: 'Decolonisation and Africa's Independence in Education, Economy and	 Lucky Maluleke Education Walters Doh Nubia Education Heloise Sathorar Education
		Facilitated discussion	All

PANEL PARALLEL SESSION 4b | Breakaway Room 3

Teaching and Teacher Education

Facilitator: Sonya Leurquain-Steyn

12h30-13h15	15 mins	'Decolonising student teacher community engagement through community action projects: A humanising approach'	 Deidre Geduld Education Noluvo Rangana Education
	15 mins	'Decolonising Our Teaching through Drama and Theatre-In-Education As Pedagogy'	- Logamurthie Athiemoolman <i>Education</i>
	15 mins	Facilitated discussion	All
13h15-14h00	45 min	Lunch break	All

ENGAGEMENT OFFICE PANEL | Main Conference Room

Decolonisation and Africa's Independence Facilitator: Osabuohien Clifford Uwuoruya

		Documentary	Contributors
14h00-14h25	25 mins	'Current Institutional Engagement Praxis' [YA, RvR, OM, TD] 'Re-imagined Institutional Stakeholder-community practices' [KM, BD] 'Africanisation- Decolonisation in practice: The Philosophy of the Engagement Office' [OCU]	 Yolande August Rize Van Rooyen Oyama Mkaza Tracey Dissel Khanyi Manzini Dr Bruce Damons Osabuohien Clifford Uwuoruya
14h25-14h35	10 mins	Play / skit	Engagement Office
14h35-15h00	25 mins	Open dialogue	<u>Panellists</u> - Students - Community members - Engagement Office staff

FRICANISATION-DECOLONISATION NDABA

HURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024



INSTITUTIONAL PANEL 3 | Main Conference Room

Reflections and Futures Facilitator: Nobubele Phuza

15h00-16h00	45 mins	Facilitated conversation	Panellists - Crain Soudien - Chanel van der Merwe - Heather Nel
	15 mins	Facilitated discussion	All
16h00-16h15	15 mins	Vote of Thanks	Jenny du Preez
16h00-16h30	30 min	Tea, snacks and mingle	All

VENUE MAP & FACILITIES



OCEAN SCIENCES CAMPUS

AFRICANISATION-DECOLONISATION INDABA THURSDAY-FRIDAY, 7-8 MARCH 2024